La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons, va presidir  l’acte de lliurament del 10è Memorial Cassià Just que enguany s’ha atorgat a la impulsora del diàleg interreligiós, Elisabeth Attar Lheure.

El Memorial, que reconeix persones o institucions que s’han significat en la construcció d’un espai comú i de pluralitat d’opcions religioses, ha reconegut a Elisabeth Lheure pel seu compromís a favor del dret a la llibertat de pensament, de consciència, de religió, del diàleg interreligiós i interconviccional.

A l’inici de l’acte, el director general d’Afers Religiosos, Carles Armengol, ha explicat les motivacions que van portar al jurat a concedir, per unanimitat, el guardó a Lheure, entre les quals hi ha “la defensa de la llibertat religiosa, el ple exercici dels drets humans i el diàleg interreligiós com a camí de pau”. Armengol, ha reiterat que amb el reconeixement del Govern a Elisabeth Lheure també s’estén a la Comunitat Bahá’í en “la seva lluita per a la llibertat, especialment per la llibertat de les dones”.

El periodista David Casals va fer la glossa de la premiada en nom de l’Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós (AUDIR), que va promoure la seva candidatura. Casals va recordar la seva imprescindible implicació perquè l’AUDIR tirés endavant i també en altres plataformes interreligioses com la United Religions Initiative (URI) o el Parlament Mundial de les Religions.

També va explicar com els bahá’ís han estat perseguits des de la seva fundació a mitjans de segle XIX sota l’imperi otomà. Bahà’u’llàh va passar bona part de la seva vida a la presó. Aquesta situació encara es manté avui amb el règim dels iatol·làs a l’iran.

En l’acte d’entrega del guardó, la consellera Vilagrà ha lloat el compromís de Lheure en el foment “d’una cultura de pau i de drets humans a través del diàleg interreligiós” que ha permès “crear les condicions d’una humanitat compartida viable”.

El lliurament de la desena edició del Memorial Cassià Just es va convertir en reconeixement de l’aportació a la pau i el diàleg i un record de la situació de persecució que viu la comunitat Bahá’í a l’Iran, en el seu territori d’origen.

“El premi és un homenatge a cada persona que creu apassionadament en el diàleg entre religions”, va assegurar Elisabeth Lheure durant l’acte.

Lheure va destacar com els escrits sagrats del fundador, Bahà’u’llàh, ha guiat el seu compromís en el diàleg interreligiós, sobretot quan demana als seguidors de la fe Bahá’í que treballin amb tothom fomentar la “cooperació, la justícia, la llibertat de creences i dels drets humans”. Un treball conjunt de qualsevol persona o creença, “que en un món de fake news, de discursos d’odi, de violència, d’injustícies i manipulacions i en un món on l’espiritualitat està menyspreada i desprestigiada, nosaltres hem de ser l’antídot a la falsedat i la calúmnia”.

L’agraïment al premi, que va estendre a tota la comunitat Bahá’í, el va tancar  amb un dels missatges del seu fundador, la demanada “d’elevar els cors més enllà del present”.

A l’acte al Palau de la Generalitat hi va assistir també el cònsol de França i es va tancar amb una interpretació de la cantant iraniana establerta a Catalunya, Katy Evoghli i i el seu germà Arshan Evoghli, també cantant i compositor, els quals van interpretar un text i una pregària bahà’i, a més d’una cançó popular catalana.,

Guardonats d’edicions anteriors

En edicions anteriors, el Memorial Cassià Just ha guardonat el pare Joan Botam pel seu compromís al llarg de tota la vida en la defensa de les llibertats civils i dels drets fonamentals; la Federació Internacional de l’Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (FIACAT), per la seva lluita per l’abolició de la tortura i la pena de mort; el cardenal Carlo M. Martini, pel seu treball en l’intercanvi de persones de diverses sensibilitats; la germana  Teresa Losada, per la seva tasca social en favor de les persones immigrades; la Comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes (Barcelona), per la seva aportació a la pedagogia i a l’espiritualitat; la  Comunitat de Taizé, pel seu treball amb els joves a favor de la reconciliació amb perspectiva ecumènica; l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, per la promoció de les entitats locals a través de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, i Jean Jacques Pérennès pel foment del diàleg entre les tradicions cristiana i islàmica en territoris i ambients poc proclius.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad