EL Ministeri d’Intel·ligència d’Iran va emetre el 31 de juliol, una lamentable declaració de propaganda d’odi opressiu contra la perseguida minoria religiosa bahá’í, en un intent de justificar les batudes a les llars i negocis de 52 bahá’ís a tot l’Iran i la detenció o empresonament de 13 persones. Ahir, prop de 200 agents iranians han tancat el poble de Roushankouh, al nord de l’Iran, on viu un gran nombre de bahá’ís, i han començat a enderrocar casa seva utilitzant maquinària pesant.

 El Ministeri d’Intel·ligència va emetre una declaració oficial sobre les mesures -que es van produir després de setmanes de creixent pressió sobre els bahá’ís- i va afirmar que les detencions eren contra membres del «partit [polític] bahá’í d’espionatge» i que els detinguts estaven «propagant els ensenyaments del colonialisme bahá’í prefabricats i infiltrant-se als entorns educatius», inclosos els centres d’educació infantil. La menció dels centres d’educació infantil és un evident pretext per a la persecució d’una sèrie de bahá’ís que són professors d’educació infantil.

La Comunitat Internacional Bahá’í rebutja aquestes absurdes i rebuscades acusacions com autèntiques invencions. El que està fent el govern iranià és, alhora, un acte de flagrant opressió i un exemple descarat de la pitjor classe de discurs d’odi.

Tretze persones -entre elles Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi i Afif Naemi, antics dirigents de la comunitat i presos de consciència que van passar una dècada a la presó- van ser detingudes novament durant les batudes. Un d’ells està reclòs en règim d’aïllament a la presó d’Evin i no se sap on paren els altres dos.

«Ens indigna que un nombre important de bahá’ís, entre ells Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi i Afif Naemi, hagin estat detinguts de nou a Iran», ha declarat Diane Ala’i, representant de la Comunitat Internacional Bahá’í (CIB) davant les Nacions Unides. «I encara és més irritant que el Ministeri d’Intel·ligència intenti presentar aquestes persones com a agents de potències estrangeres que intenten soscavar la seguretat de l’Iran. La declaració del Ministeri és totalment incoherent i contradictòria i les acusacions són clarament absurdes i infundades. Les autoritats iranianes , en lloc d’ocupar-se dels desafiaments del seu país, dirigeixen els seus atacs contra innocents i intenten revifar l’odi religiós.»

«El govern d’Iran fa més de 40 anys que al·lega que els bahá’ís són espies de països estrangers, però, en tot aquest temps, no ha pogut aportar ni una sola prova creïble. Ara es redueixen a atacar els professors de parvularis i escoles bressol com una amenaça per a la seguretat nacional», va afegir Ala’i.

«La detenció d’aquests bahá’ís demostra la crueltat sense sentit del govern iranià en la campanya sistemàtica de persecució de tota la comunitat», va dir Ala’i. «Mahvash Sabet, Fariba Kamalabadi i Afif Naemi són símbols de resistència a l’Iran, reconeguts a tot el món pel seu valor com a presos de consciència, i ningú creurà les excuses del govern iranià per atacar una comunitat indefensa i pacífica. Però aquesta implacable i creixent guerra psicològica prepara el terreny per a una major persecució dels bahá’ís en les setmanes i mesos vinents.

Les batudes i detencions es produeixen dies després que vint bahá’ís de Shiraz, Teheran, Yazd i Bojnourd fossin detinguts, empresonats o sotmesos a registres domiciliaris i tancaments de negocis; al juny altres quaranta-quatre bahá’ís també van ser detinguts, processats o empresonats , vint-i-sis dels quals que resideixen a Shiraz, van ser condemnades a un total de vuitanta-cinc  anys de presó.

Ahir, 2 d’agost, seguint l’escalada d’atacs i pressió als bahá’is en tot l’Iran, a prop de 200 agents governamentals i locals iranians han acordonat el poble de Roushankouh, a la província de Mazandaran, on viu un gran nombre de bahá’ís, i estan utilitzant maquinària pesant per ensorrar les seves cases. o    Les carreteres d’entrada i sortida del poble han estat bloquejades.o    Tots els que han intentat desafiar els agents han estat detinguts i emmanillats.o    Els agents han confiscat els dispositius mòbils dels presents i han prohibit filmar o fotografiar.o    S’ha advertit als veïns que romanguin a casa sevao    Quatre habitatges que estaven en construcció ja han estat destruïts.o    Les autoritats estan instal·lant sòlides tanques metàl·liques per restringir l’accés dels bahá’ís  a casa seva.

«Demanem a tothom que alci la veu i demani que s’aturin immediatament aquests terribles actes de flagrant persecució. Cada dia hi ha noves notícies sobre la persecució dels bahá’ís a Iran, cosa que demostra inequívocament que les autoritats iranianes tenen un pla que estan aplicant pas a pas: primer mentides flagrants i discursos d’odi, després batudes i detencions, i avui presa de terres, ocupacions i destrucció de llars», va dir Diane Ala’i, representant de la Comunitat Internacional Bahá’í (BIC) davant les Nacions Unides a Ginebra, referint-se a les darreres setmanes. «Què serà el següent? La comunitat internacional ha d’actuar abans que sigui massa tard». 

En la sessió del 24 de maig passat, la Comissió d’Afers Estrangers del Congrés dels Diputats d’Espanya va aprovar la PNL relativa a la persecució de la comunitat bahá’í a l’Iran presentada pel Grup Parlamentari Basc (EAJ-PNB).Donant continuïtat a les declaracions en defensa dels bahá’is dels anys 2006 i 2009, i gràcies a les gestions iniciades pel Sr. Aitor Esteban, diputat del Grup Parlamentari PNB, s’ha aprovat per majoria la PNL que diu textualment:

El Congrés dels Diputats insta el Govern a:

1. Que reconeixent la singularitat que viuen els bahá’ís a l’Iran i considerant que els seus drets no estan recollits en la seva constitució, faci una crida al Govern iranià a respectar els acords que té signats en matèria de drets humans i atengui les recomanacions de les diferents resolucions emeses pels organismes internacionals de respectar la llibertat religiosa, complint amb les seves promeses a l’Examen Periòdic Universal de Nacions Unides.

2. Que projecti la seva influència a escala internacional per col·locar en l’agenda europea la situació dels bahá’ís a Iran i encoratgi la Unió Europea a continuar mantenint com a prioritària la situació dels drets humans en les seves relacions amb l’Iran.

3. Que es recordi davant les instàncies oportunes el compromís del Govern espanyol amb la llibertat religiosa, el respecte dels drets humans i la seva preocupació especial per la persecució dels bahá’ís en aquell país.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos y para mostrarte publicidad relacionada con sus preferencias en base a un perfil elaborado a partir de tus hábitos de navegación. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad